dimarts, 4 de març del 2008

Un 8 de març de l'Esguard

S'acosta el 8 de març i ens ha semblat interessant recuperar un cartell de 1996, l'Esguard convocava manifestacions a València i Barcelona. Aida Cortés que en va ser militant ens explica, una mica que va ser aquesta organització:

L'Esguard, l'Organització de Dones Independentistes d'Esquerres, va néixer a mitjans dels 90 com a iniciativa de les dones que militaven en un dels dos sectors de l'Esquerra Independentista que existien en aquell moment.

La formaren principalment dones de Catalunya Lliure i Maulets, a més d'altres dones que no militaven en cap d'aquestes dues organitzacions. Va néixer en un moment en què un sector important de Maulets i Catalunya Lliure va apostar per l'aprofundiment en la lluita per l'alliberament personal, com ho reflecteix el fet que Catalunya Lliure organitzés les jornades "Els colors de la lluita" a les Cotxeres de Sants on es van tractar temes com el feminisme, l'homosexualitat, la joventut o la transsexualitat. En aquest context s'apostà per crear una organització de dones, anant més enllà de les efímeres comissions per a organitzar activitats cada 8 de març, que recollís la feina i les reflexions fetes per les dones independentistes fins aleshores i que servís per a formar-nos i fer propostes en clau feminista des de l'esquerra independentista.

Pel que fa a l'àmbit territorial, a l'Esguard hi hagué dones de L'Horta, el Barcelonès, el Baix Camp, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Segrià, entre d'altres llocs.

El fet que l'any 1996 tot un seguit d'esdeveniments fessin que el sector independentista fins aleshores creat principalment per Catalunya Lliure, el PSAN i Maulets es desfés, afectà a l'Organització feminista, que acabà desapareixent com a tal. Va durar més temps a Lleida, on seguí editant publicacions, i algunes de les seves militants d'altres comarques van passar a formar part de la DRUA (Dones Revolucionàries per la Unitat d'Acció), vinculada a la PUA (Plataforma per la Unitat d'Acció).

1 comentari:

Unknown ha dit...

Recordo que a Tarragona aquesta organització també hi feu tasques d'agitació al carrer.